IDEA BISNES UNTUK PELAJAR

 


Di tahun 2021 ni, dah ramai pelajar yang jalankan bisnes. Pelajar sekolah menengah pun saya nampak dah ramai yang pandai berniaga. Ada yang berniaga online, dan ada yang berniaga makanan dengan penghantaran secara COD. Memang bagus sangat ramai anak muda turut berusaha menjana pendapatan sampingan sambil belajar. 


Jadi di sini saya akan senaraikan beberapa idea bisnes atau perniagaan yang boleh dibuat oleh pelajar untuk mendapatkan pendapatan sampingan. Sambil berjimat, dapat juga bantu keluarga sikit-sikit. 


1. Menjual barang online.

2. Menjadi tutor atau guru tuisyen.

3. Jadi penulis resume.

4. Menjadi tukang gambar atau 'photographer'.

5. Blogging.

6. Menjadi 'runner' barang.

7. Menulis ebook.

8. Penterjemah.

9. Menjual jualan lelong secara online.

10. Menjual pakaian.

11. Menjual aksesori dan barang kemas.

12. Menjual makanan.

13. Berniaga kek cawan.

14. Berniaga kerepek.

15. Menjadi agen atau dropship produk kesihatan.

16. Agen emas.

17. Upah lipat kain atau cuci kain.

18. Juru mekap.

19. Menjual lunch box bajet.

20. Pemandu Grab atau Uber.

21. Menjual pelbagai design business card.

22. Menjual pelbagai design kad kahwin.

23. IKEA shoppers.

24. Ambil upah menjahit.

25. Spa di rumah.

26. Ambil upah melentikkan bulu mata.

27. Menjual cat kuku.

28. Kereta sewa.

29. Menjual sambal homemade.

30. Ambil upah mengubah bunga untuk pengantin.

31. Instagram produk review.

32. Twitter produk review.

33. Tiktok produk review.

34. Menjual baju 'Dye" diy.

35. Menjual tudung.

36. Menjual kerongsang.

37. Menjual goodies bag untuk majlis atau kenduri.

38. Ambil upah menjadi personal shopper.

39. Membuat bisnes printing dan fotostat.

40. Agen Simkad.



Post a Comment

7 Comments

  1. ni bkn pelajar je dik,,,
    ni bole buat part time jgk ni utk yg dah bekerja heheh.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa betul tu ^^ hihihi boleh juga dapat jana pendapatan lebih sikit kannn :)

      Delete
  2. good post �� would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Waa byak rupanya bisnes bole bwat kan,, selain blogging sy pun buat bisnes juga..jual perfume, jual brg d'ventor, jual baju dan kek tp secara offline la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah banyak nya bisnes kak Nurul 😍 semoga success selalu kak ☺️

      Delete
  4. all the review is helped :) good luck to all student yg suka buat bisness :)

    ReplyDelete