10 TIPS KECANTIKAN YANG SANGAT BERGUNA



Pada tahun 2020 ini sudah banyak tips kecantikan yang telah diperkongsikan. 

Kali ini saya akan buat entri yang simple sahaja. Jadi diharapkan perkongsian saya ini dapat berguna kepada para wanita di luar sana. 

Saya nak kongsikan 10 tips kecantikan yang pastinya berguna untuk wanita khususnya yang nak nampak kelihatan cantik secara natural macam model. 


Model pun guna tips ini?

Ya. Kebanyakan model tidak kira dalam Malaysia mahupun model luar negara, mereka juga menggunakan tips yang saya akan kongsikan selepas ini. 

Terbukti, mereka dapat menjaga kulit wajah mereka dari sebarang masalah kulit wajah. 

Bagaimana? Anda dah tertarik bukan untuk mengetahui tips tersebut dengan lebih lanjut? 

Okay! Teruskan membaca.


10 Tips Kecantikan yang sangat berguna

1. Ais kulit anda


Ambil ais batu atau ais kiub yang kecik tu dan gosokkan ke wajah anda. 

Gosok ais pada wajah ni bagus sebenarnya sebab ia dapat membantu melancarkan peredaran, mencegah kedutan dan banyak lagi. 

Baca juga: 10 Kebaikan Menggunakan Ais Pada Wajah

2. Minum air awal pagi


Minum 1-2 gelas air terlebih dahulu pada waktu pagi untuk meningkatkan metabolisme.

3. Sapukan vaseline pada bibir



Lap bibir anda dengan tuala bersih yang anda basahkan dengan air suam. 

Ia dapat mengelupas kulit kering pada bibir. Sapukan vaseline pada bibir anda selepas itu.

4. Vaseline untuk highlight 



Anda boleh sapukan vaseline sebelum meletakkan highlight untuk glow yang cantik atau menggantikan highlight dengan vaseline sahaja untuk mendapatkan glow yang natural.

5. Castor oil untuk bulu mata



Sapukan castor oil pada bulu mata dan alis anda agar lebih panjang, tebal dan fuller. 

Baca juga: Brew by Hairpot for lashes is very recommended

6. Dapatkan natural look


Campurkan moisturizer anda dengan foundation untuk asas yang lebih ringan dan kelihatan lebih semula jadi. 

7. Makeup sederhana


Bila ia mengenai makeup yang sempurna, ingatlah : less is more. 

8. Maskara



Pakai maskara coklat dan bukannya hitam jika anda mempunyai bulu mata yang lebih nipis atau sederhana. 

Ia menjadikan mereka kelihatan lebih semula jadi.

9. Silk pillowcase



Gunakan bantal yang sarungnya "silk". 

Kebanyakan model menggunakan tips ini untuk menjaga kulit wajah mereka.

10. Semasa workout



Jangan memakap makeup ketika bersenam atau workout. Big No!




πŸ’πŸ’πŸ’

Post a Comment

18 Comments

  1. Ooo bestnya letak ais kat muka..hehe

    PS: Ayu cek emel ya

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. terima kasih :) saya dah followback dah hihi

      Delete
  3. Vaseline is my bestfriend...
    i think i should make a post how vaseline is my bestfriend kan

    ReplyDelete
  4. Waaa menarik laa. Boleh try tips ni semua.

    ReplyDelete
  5. These are really great tips.
    Silk pillow cover also good for your hair especially bila seseorang ada hair fall yang teruk.

    ReplyDelete
  6. nak beli maskara tapi takut tergosok mata pulak >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouuu biasa la tu 😁 sy pun jarang juga pakai. Pernah juga tergosok Mata time Ada mascara tu hahahaha

      Delete
  7. wah! nice tips ayu..blh buat beberapa tips dlm ni..
    muka pn dah mula teruk sejak guna mask huhuuu

    ReplyDelete
  8. tips yang mudah untuk di amalkan :-)

    ReplyDelete