APPS PELAJAR UNTUK SIAPKAN ASSIGNMENT DENGAN MUDAH

By Ayu.ju - January 01, 2021

 




APPS PELAJAR YANG PATUT ANDA TAHU KALAU NAK SIAPKAN ASSIGNMENT DENGAN MUDAH

Hai semua! Lama dah tak update blog ni. Sibuk sikit dengan kelas online dan assignment yang berlambak. 
Tak sangka boleh rasa impak besar daripada penutupan kampus/universiti ni. Kadang-kadang pun macam rasa nak stress. 
Rindunya nak kuliah seperti biasa macam dulu. Musim sekarang memang semua cuma online class ja. 
Exam pun jawab online. Nasib la line dekat tempat saya okay. 
Saya simpati sangat dengan kawan-kawan yang ada masalah line dekat tempat mereka tu. 
Okay cukup dengan luahan hati huhuhu kita sambung dengan beberapa jenis apps yang perlu anda tahu kalau anda adalah seorang pelajar terutamanya university student, yang pening nak siapkan assignment yang susah nak jawab.


4 APPS UNTUK PELAJAR SIAPKAN ASSIGNMENT DENGAN MUDAH

1. Coursehero
2. Scribd
3. Chegg
4. Turnitin

Haa ! 4 apps di atas sangat popular dalam kalangan pelajar universiti. 
Coursehero, Scribd, dan Chegg selalunya ada jawapan untuk soalan-soalan yang lecturer beri. 
Walaubagaimanapun, tak semua jawapan akan diberi. 
Selalunya hanya separuh jawapan sahaja yang boleh dilihat secara percuma. 
Dan separuh lagi dikaburkan (blur). 
Untuk membuka bahagian yang dikaburkan, anda perlulah mendaftar akaun baru dan akan dikenakan bayaran tertentu.
Manakala Turnitin pula ialah app yang boleh periksa plagiatrism yang anda lakukan.
Copy and paste dari google tu memang dah jadi habit untuk sesetengah pelajar kannnn.
Lecturer memang tak suka kalau ada pelajarnya yang buat plagiatrism.
Anda perlu hati-hati dengan perkara ini sebab markah anda menjadi taruhan.
Kalau nak guna Turnitin ni, anda juga perlu mendaftar akaun sebagai pelajar.
Kalau tak silap saya, Turnitin ni juga dikenakan bayaran kalau nak gunanya.



Tetapi jangan risau! Kalau anda buat akaun sendiri dari 4 apps tersebut, memang mahal. 
Ada caranya kalau nak dapat yang murah. Macam mana? 
Anda boleh beli akaun Coursehero, Scribd, Chegg, dan Turnitin dari Shopee. 
Kalau anda taip nama apps ni, akan ada banyak keputusan carian di shopee. 
Tetapi jika anda ragu-ragu, anda boleh periksa bahagian review jualan mereka dan jumlah sold . 
So far, saya kan dah pernah beli dekat shopee dan saya puas hati sangat. 



1. Coursehero - https://invol.co/cl27ttb (RM26.99, price for now)
2. Scribd - https://invol.co/cl27tte (RM2.49, price for now)
3. Chegg - https://invol.co/cl27ttm (RM21, price for now)
4. Turnitin - https://invol.co/cl27ttu (RM21 untuk 3 bulan, price for now)



Harga di atas adalah harga pada harga pada tarikh hari ini, 1 Januari 2021. 
Saya harap perkongsian ini dapat membantu anda semua.
Terima kasih!

  • Share:

You Might Also Like

8 Comments

  1. 𝐬𝐲𝐮𝐤𝐮𝐫𝐥𝐚𝐡 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐣𝐚𝐫 𝐨𝐝 𝐳𝐚𝐦𝐚𝐧 𝐬𝐤𝐫𝐠 𝐣𝐚𝐮𝐡 𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡 𝐦𝐮𝐝𝐚𝐡 𝐝𝐫𝐩 𝐳𝐚𝐦𝐚𝐧 𝐚𝐛𝐞 𝐤𝐢𝐞 𝐩𝐚𝐝𝐚 𝐚𝐰𝐚𝐥 90𝐚𝐧

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sudi berkongsi info :)

    ReplyDelete
  3. thanks for the info! taktau pulak boleh beli scribd kat shopee, kalau tahu senang sikit kerja hehe

    ReplyDelete
  4. tq for info. semua tu baru mama dengar

    ReplyDelete
  5. rindunya zaman belajar huhu.. sy selalu juga guna Scribd dan academia.. Dan byak baca jurnal..

    ReplyDelete
  6. Apps yang memudahkan.. Semoga awak terus berjaya dalam pelajaran and stay safe...

    ReplyDelete